Foutmelding

 • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_page_head() (regel 198 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/felixdemusical.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_page_head() (regel 198 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/felixdemusical.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Een korte schets

In 1866 legde Felix Sohie in Hoeilaart de basis voor de druiventeelt onder glas. We bevinden ons te midden van de industriële revolutie waarin het ‘dromen waarmaken’ geen remmen kent. Perziken, aardbeien, abrikozen, meloenen en vooral druiven aanbieden buiten het klassieke seizoen en aan een superieure kwaliteit, dat is de ambitie. Het hele familiekapitaal wordt ingezet om de droom van broer Felix te realiseren. In amper een decennium groeit het bedrijf ‘Sohie Frères’ uit tot een miljoenenbusiness. Schatrijk worden ze en talloze Hoeilanders volgen hun voorbeeld. 

Maar ook in Overijse, Huldenberg en Terhulpen kijkt men jaloers naar deze ‘nieuwe rijken’ en tegen de eeuwwisseling het wereldcentrum van de druiven onder glas. Hoeilaart en Overijse groeien tijdens het interbellum zelfs uit tot de rijkste gemeenten van België.

Het verhaal van Felix Sohie is uniek. Het is een schoolvoorbeeld van de ondernemingszin van die tijd. In ‘Felix, de musical’ wordt het verhaal op een plezante maar historisch gefundeerde wijze verteld. Schrijver, Jan Van Assche, werkte hiervoor samen met Michel Erkens (voorzitter Koninklijke Heemkundige Kring) en Mark Pieters (4e generatie nakomeling van de Sohie’s). De musical drijft op een combinatie van nieuwe composities (Jan Van Assche, Joris Bosman, Koen Mertens en Willy Vervloet) en bestaand muzikaal erfgoed van Hoeilaartse componisten (Désiré Leclercq, Marcel Limme en Victor Goossens) uit de eerste helft van vorige eeuw (in een eigentijds kleedje).

‘Felix, de musical’ is een massaspektakel met meer dan 300 acteurs, actrices, figuranten, dansers en musici uit de hele druivenstreek. De toneelverenigingen van Hoeilaart: Reintje, Klem en De Jonge Druivelaar vormen, samen met Tros uit Overijse, de basis, aangevuld met streekgenoten uit Huldenberg en Tervuren. Ook de dansgroepen "Step by Step", "Deadline Dance", "X-plosion Dance" en "Soulstep Dance Crew" hebben hun deelname toegezegd.

Het spektakel wordt 5x opgevoerd in de Hoeilaartse sporthal voor in het totaal zo’n 3000 toeschouwers. De regie ligt in handen van Daniël Alexander, Pieter Klinck, Jan Van Assche, Jan Vanderstraeten, Philippe Van den Winckel en Hendrik Van Eycken.

Jan Van Assche is de producer en niet aan zijn proefstuk toe wat totaalspektakels betreft. Hij creëerde in 1986 het unieke ‘800 jaar Hoeilaart’, in 2004 lag hij aan de basis van het schoolspektakel ‘De 7 Sleutels’ (voor 175 jaar Vrije Basisschool Sint-Clemens), in 2014 het herdenkingsspektakel ‘Ik was 14 in ‘14’ (voor de Hoeilaartse Cultuurraad). Daarnaast was hij ook de stichter van Radio Zoniën (1980), Zoniën Internet (1998) en Hoeilander.be (2010). Hij is sinds 2006 voorzitter van Davidsfonds Hoeilaart, waarvoor hij al zesmaal het kerstconcert “Hoeilanders zingen Kerstmis’ organiseerde. Rode draad in al deze initiatieven is, steeds opnieuw, het versterken van de Hoeilaartse gemeenschap. 

De kerngroep:

Managementkern (voorlopige invulling)

  • Voorzitter: Eva De Bleeker 
  • Producer: Jan Van Assche (hoofdverantwoordelijke) 
  • Ondervoorzitter: Marcel Beckers (contacten met de gemeente en problem solving)
  • Penningmeester: Veerle Vandersype (budgetcontrole & finance)
  • Secretariaatsverantwoordelijke: Caroline Stroobants (communicatiemanagement in- en uitgaand)
  • Marketingverantwoordelijke: Els Vandervaeren (alle vormen van promotionele communicatie en sociale media)
  • Productie-assistente: Marijke De Rudder (coördinatie en kalender)
  • Regieassistente: Francine Verlee (coördinatie tussen de regisseurs en acteurs)
  • Creatief coördinator: Jan Vanderstraeten (creatief proces en running order)
  • Event management: Karel Van Assche (evenementbeleving)
  • Felix, de musical wordt zonder twijfel het evenement van het jaar voor de hele Druivenstreek.    

Voor meer info: 0475 26 66 22 – musicalfelixsohie@telenet.be