Aan alles is een begin!

woensdag 08 mei 2019

Woensdag 8 mei 2019; beste dagboek- Het plan om van Felix Sohie een musical te maken, is niet van gisteren. Al in 2013 sprak ik er voor het eerst over  met Michel Erkens, onze specialist in Hoeilaartse geschiedenis en voorzitter van de Heemkundige Kring. In die eerste contacten werd duidelijk dat er eigenlijk weinig voorhanden was om twee uur lang het leven van deze illustere Hoeilander in de verf te zetten. Er waren wel interssante artikels uit het Heemkundig tijdschijft Zoniën, maar te weinig voor een musical en dus werd het idee terug op geborgen.

Pas na het verschijnen van Mark Pieters' boek: "Den Berg van Sohie" en tijdens de voorbereidingen van het panelgesprek rond 150 jaar druiventeelt in 2016, kwamen eindelijk wat boeiende verhalen bovendrijven. Felix werd een mens van vlees en bloed. Ook het opzoekingswerk ter gelegenheid van de geschiedenis van de Hoeilaartse muziek toverde nieuwe ideeën te voorschijn. 

Met Mark Pieters en Michel Erkens werd vanaf dan wat vaker samengezeten en waar mensen de koppen bij elkaar steken komt altijd wel iets te voorschijn. Of dat allemaal toeval is, dat weet ik zo nog niet.

Op donderdag 22 juni 2017 spraken we voor het eerst alle drie samen af om bij een dineetje in 'De Commerce' wat te brainstormen. Het is op die dag dat de beslissing genomen werd om de musical te schrijven. De dag daarop schreef Mark mij  in een e-mail:  Dag Jan en Michel. Raar maar waar: ons etentje gisteren was op de sterfdatum van Felix Sohie. Het was precies 88 jaar geleden dat de man op 88-jarige leeftijd overleed … Een voorteken?

Het was een husarenstukje geweest om een datum te vinden die voor alle drie paste, en dan werd het 22 juni. Straf.

Jan Van Assche