Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in mb_format_contentblock() (regel 168 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/felixdemusical.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.util.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in mb_format_contentblock() (regel 168 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/felixdemusical.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.util.inc).

Felix! Wie is dat?

maandag 13 mei 2019
play video

Eerlijk, bij de start van dit verhaal leek het ons evident om uit te pakken met "Felix, de musical". Wij gingen er vanuit dat Felix Sohie in het collectief geheugen van de druivenstreek voldoende aanwezig was opdat iedereen zou weten over wie het ging.

Nu de campagne op dreef komt en het contact met de toekomstige potentiële toeschouwers veelvuldiger wordt, groeit ook het besef dat Felix Sohie bij een belangrijk deel van de bevolking niet langer die bekendheid geniet, die wij hem toedichten. Als je bij 1 op 5 de vraag krijgt wie 'Felix' is, dan heb je het wel snel begrepen.

Gelukkig hebben nog enkele maanden om iedereen bekend te maken met de geschiedenis van de druif onder glas die hier in de druivenstreek meer dan 100 jaar welstand gebracht heeft en met de man die daarvan aan de basis lag.

Moest u in het geval zijn zelf ook niet te weten wie Felix Sohie is, dan zijn de onderstaande zinnetjes waarschijnlijk bijzonder nuttig.

Felix Sohie was een Hoeilander, een twintiger, die in 1866, samen met zijn broers, een serrebedrijf oprichtte waarin hij druiven, aarbdeien, perziken ... begon te kweken, vooral buiten het normale seizoen. Primeurs waren dus zijn handelsmerk en daar werd in de tweede helft van de 19de eeuw bijzonder veel geld voor neergeteld. Felix en zijn familie riskeerden hun hele hebben en houden om hun droom waar te maken en in een ongeloofllijk snel tempo werden de 'Frères Sohie' zeer rijk. 

Al snel werd hun voorbeeld gevolgd door andere Hoeilanders die meezeilden op het succes van de jonge pioniers. Dat zou Hoeilaart uiteindelijk tot een van de rijkste gemeenten van het land maken en Hoeilaart kreeg de wondermooie bijnaam: 'Het Glazen Dorp'.

En over die mr. Felix gaat de musical.  Men zegge het voort!

Jan Van Assche - 13 mei

Klik hier voor deel 2 van de video!