Beste dagboek, ik droom ervan!

zaterdag 09 nov 2019

Beste dagboek, graag zou ik als “Doendermeisje” met jou mijn ervaringen willen delen over de voorbereidingen van “Felix de Musical” – “Dromen, Durven, Denken, Doen” en hoe ik deze ervaar. Ik ;“Droom” erover, ik “Durf” het aan, ik “Denk”erover na, ik kan het "Doen”, meespelen in een musical.

Toen Jan Van Assche mij een aantal maanden geleden voorstelde (want ja ... we zijn er al wel even mee bezig) of ik de rol van “Maria Raes” (het jeugdliefje van Felix) wou vertolken in “Felix, de Musical” voelde ik mij vereerd, en “neen, getwijfeld heb ik niet”. Ik, Eponine, een meisje van onder de Hoeilaartse kerktoren, krijg de kans om een rol te vertolken in een musical voor eigen publiek ... “Hoe graaf is da”. Hoe het leven plots een ander pad kan opgaan  ...

“Mariatje zegt : Want in mijn droom ...”.

Zingen en acteren is voor mij een grote uitdaging, waar ik nog iedere dag volop aan werk. Hierbij horen dan ook veel repetities, aangezien ik dit nog nooit voor een groot publiek gedaan heb. Als klein meisje vond ik het al altijd verrijkend en spannend om op de salontafel een optreden voor “eigen volk” te brengen. Hier heb ik zelfs een blijvende herinnering aan overgehouden... Ook werd er aan de keukentafel al eens een kortverhaal over mij geschreven (zoals “De Prinses met de zwarte voeten”), maar  deze verhalen zijn misschien voor een andere keer ... . Steeds stond ik vol bewondering te kijken en te luisteren naar al die mensen op een podium, die het beste van zichzelf gaven tijdens concerten en festivals. Met dank voor de opbouwende kritiek, hulp en het vertrouwen van mijn zangcoachen en regisseurs, hoop ik een verrassend resultaat te brengen met mijn vertolking van “Mariatje Raes” .

Mijn liefde en interesse voor “Musicals” is het gevolg van mijn passie voor muziek in het algemeen. Ik speel namelijk reeds 13 jaren piano in mijn vrije tijd, en meerdere keren per jaar ga ik in gezinsverband naar een musical voorstelling kijken. 

Dat de voorbereiding van zo’n totaalspektakel veel tijd zou opeisten, wist ik al, maar dat ik er dagelijks met zoveel inleving, passie en plezier mee bezig zou zijn, overtreft wel mijn eigen verwachtingen. Het blijft niet alleen bij dagdromen, ik droom er zelfs echt van ...

Buiten acteren, zingen, lid van het Sopraline-koor, maak ik ook deel uit van het “Promoteam” en hou me bezig met het “Up-to-date” houden van de “Facebook-pagina”. Via deze weg heb ik al vele volgers aangetrokken en tevens nieuwsgierig gemaakt naar het levensverhaal van “Felix Sohie”.

Fijn is ook te mogen ervaren dat ik, dankzij mijn medewerking aan dit totaalspektakel, veel nieuwe en leuke streekgenoten heb leren kennen. Vele medewerkers zullen mij waarschijnlijk in deze gedachte volgen, en misschien worden er hierdoor ook echte vriendschapsbanden gesmeed. Ik ben er van overtuigd dat het initiatief om een musical te schrijven over een dorpsgenoot en “Doender” de Hoeilaartse samenhorigheid zeker ten goede zal komen.

Nu de premièredatum met rasse schreden dichterbij komt, stroomt de adrenaline aan een recordtempo door mijn lichaam en stapelt er zich een gezonde stress op. 

Tijdens de repetities van de massascènes, dringt het ook meer en meer tot mij door dat deze voorstelling groots zal zijn en dat er zeker nog lang over nagepraat zal worden.

“Dromen, Durven, Denken, Doen”: vier belangrijke en veelzeggende woorden uit de musical ... worden hopelijk voor velen onder ons ook “Een levensmotto”, hierover twijfelen doe ik niet.

Met dank aan de bezieler en bedenker van deze musical om velen onder ons de kans te geven om hun kunnen en talenten naar buiten te laten brengen.

Eponine Van de Velde

(in de rol van Maria Raes uit “Felix de Musical”).