Achter de schermen

zondag 08 dec 2019

De figuranten van de massascènes hadden tussen hun optredens door ruim de kans om een praatje te maken. En heel wat nieuwe mensen te leren kennen. Dat was net het doel van Felix de musical, juist? Lies schreef wat interviewtjes bij elkaar zodat we mee kunnen genieten van de sfeer.

200 mensen leren kennen

An Petrus speelde de vrouw en weduwe van Edgar Sohie, de neef van Felix en geliefde kapitein-commandant. An speelde eerder mee met toneelgroep Reintje. Toen de affiche met onder andere Ans hoofd erop overal te zien was in Hoeilaart, vonden haar zonen dat te gek. Was het dat dat hen overhaalde ook mee te doen aan Felix? Frédéric (10) en Louis (8) schitterden als misdienaars, in de school- en massascènes. En ze overleefden alle late repetities, opvoeringen en de schooldag na het Felix weekend. An: “Dankzij Felix heb ik 200 mensen leren kennen!” 

Een toffe familie

Mireille Wallyn-Lambert speelde al toneel op het lyceum in Oostende. Als soliste zong ze in het schoolkoor. Haar lerares moedigde haar aan om verder te gaan in de muziek. Muziek studeren deed Mireille niet, ze ging voor Romaanse filologie en eindigde haar carrière als HR-verantwoordelijke in een groot bedrijf. Mireille: “De liefde voor cultuur en muziek is altijd gebleven. Ik speel piano en zing in verschillende koren. En ik hou van een avondje theater. Jaren terug vervoegde ik toneelgroep Tros om daar te zingen en te dansen. Tros is een grote, toffe familie voor mij. Ook hier bij Felix gaat het er heel gemoedelijk aan toe.”

Driegeslacht op de planken: Vic, Katrien & Joppe

Vic Claes leidde vanaf 1974 het schooltoneel in het Heilig Hartcollege van Tervuren in goede banen. Toen hij met zijn echtgenote naar Hoeilaart verhuisde, ging hij toneel spelen bij toneelgroep Klem. Eind jaren ’80 stond Vic mee aan de wieg van  toneelgroep Reintje. Vic houdt mooie herinneringen over aan 800 jaar Hoeilaart en aan het stuk De Serristen, waar verschillende toneelgroepen aan deelnamen. 

Vics dochter Katrien Claes speelde haar eerste rol op haar tiende. In het schooltoneel van haar vader. Toen Katrien 12 was ging ze bij Reintje spelen. Zingen is een tweede talent van Katrien. Ze was gedurende 8 jaar de lead zangeres van de band Keep up the speed. Katrien zorgde voor kippenvel op menig trouwfeest en in de Bosuil samen met Guido Belcanto.

Voor Joppe Philips, de zoon van Katrien en Nico is dit zijn eerste ervaring op de planken. Joppe speelt de kleine Felix in het 7de leerjaar. Toeval of niet, net als zijn mama’s debuut is Joppe 10 jaar. Joppe: ”Ik vind meedoen aan Felix keileuk. Ik heb hier veel nieuwe vrienden gemaakt en ik ga dit nooit meer vergeten.” Katrien: “Heerlijk om te zien dat Joppe er zoveel plezier aan beleeft.”

Het meeste te winnen

Johan: “Ik ben hier dankzij mijn buurvrouw Marijke. Ik woon nog niet zo lang in Hoeilaart. Voor mij is dit een uitgelezen kans om mensen te leren kennen. Ik heb hier het meeste te winnen omdat ik hier bijna niemand kende. Met toneelspelen heb ik absoluut geen ervaring. Mijn podiumervaring bestaat uit speeches en presentaties geven op het werk. Ik sta in bewondering voor het werk van Jan Van Assche en de regisseurs. Verrassend hoe ze 300 mensen in goede banen leiden. De vele kinderen die meedoen brengen leven in de brouwerij. Daarnaast ben ik als bierliefhebber fan van het Felix bier: een rijke smaak voor een laag alcoholgehalte.”

 

Papa doet de was

Hele of halve gezinnen waren gemobiliseerd voor Felix de musical, zeker in de laatste week voor de opvoering. Zo waren ook Liesbet en haar 3 dochters van de partij: Noa (13), Fé (11) en Lio (8). Papa Geert hield intussen het huishouden recht en speelde chauffeur. 

Noa is de enige met toneelervaring. Lio danste en Fé mocht het lint vasthouden toen de minister de tramlijn inhuldigde. Liesbeth: Ik ben echt onder de indruk hoe vlot alles verloopt en hoe ieder zijn taak ter harte neemt.”                

Gaan dansen door mijn dochtertje

Katia Botterman en haar dochtertje Lilly (8) waren te bewonderen als danseressen. Ze dansen allebei bij Soulstep Dance Crew. Lilly, een echt podiumbeest, danst al 5 jaar vanaf haar derde. Zij was het die haar mama aanstak met de dansmicrobe. Wat ze zo leuk vinden aan dansen? Katia: “Dat je vrij bent en aan niks hoeft te denken.” Lilly: “Dat je gek kan doen zonder dat iemand je uitlacht.“