Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in mb_format_contentblock() (regel 168 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/felixdemusical.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.util.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in mb_format_contentblock() (regel 168 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/felixdemusical.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.util.inc).

Francine Verlee 'felixt' er op los

dinsdag 19 nov 2019

Francine  Verlee is van vele markten thuis. Dat komt niet alleen door haar vroegere beroepsbezigheden, maar sinds enkele jaren ook door haar engagement in verschillende, vooral culturele verenigingen, in Overijse en Hoeilaart. Zij woont met haar echtgenoot op de grens tussen Hoeilaart en Overijse en dat is duidelijk merkbaar wanneer we haar talloze activiteiten overlopen.   

Samen met haar man en twee broers stond zij aan het roer van een bloeiend familiebedrijf. Tussen 1977 en 2015 was Groothandel Frudicom (groenten, fruit en diepvriesproducten) een naam als een klok in de Brusselse cateringwereld. Zij bedienden gedurende jaren o.a. Sabena (LSG Skychefs)), het Ministerie van Financiën, de Vlaamse Gemeenschap, het EU Parlement, de EU Commissie,VUB en VRT/ RTBF. Een hele opgave waaraan minstens zes dagen per week besteed werd.   

Toch vond Francine nog de tijd om zich uit te leven als figurante bij verschillende producties van toneelgroep ‘Tros’. In 1996 stond ze de eerste keer op de bühne als figurante in de musical De Witte. Daarna volgden nog vele producties zoals The King and I, The Sound of Music, Hello Dolly, Chaplin,  Annie en nog vele anderen.  Zij werd lid van het koor bij de musicals en later ging zij als regie-assistente aan de slag bij de voorstellingen van de Amazones, de Feeks, de Muizenval, Aïda, Oscar …  met Pieter Klinck als regisseur voor de musicals. Pieter is nu ook een van de regisseurs is van ‘Felix’.

Maar duizendpoot Francine nam steeds meer hooi op haar vork en werd bestuurslid bij Tros waar ze verantwoordelijk werd voor de sponsoring. 

Inmiddels was zij ook lid van verschillende koren. Het Tijl Uilenspiegelkoor uit Overijse, Bocantus uit Brussel en met Vocalicious gingen zij tweemaal per jaar zingen voor de bewoners van de rusthuizen in de druivenstreek. Ook bij ‘Hoeilanders zingen Kerstmis’ in 2016 en 2018 stond zij mee op het podium.  En als toemaatje werd zij ook nog lid van het bestuur van de Cultuurraad van Overijse, vrijwilliger in het cc Den Blank en vrijwilliger in het rusthuis “Den Dumberg” in Hoeilaart waar haar mama sinds 5 jaar verblijft. 

In het magische jaar 2000 stond ene Jan Van Assche mee op het podium bij een Tros-productie,  de musical ‘Keizer Karel’als ridder de Launoy, met muziek gecomponeerd door Hoeilander, Willy Vervloet, alsook in het jaar 2013 in de Musical “Ik wil je!” als Jef, de kampleider, in een regie van James Cooke. Sindsdien is de verstandhouding tussen Jan en de toneelgroep Tros alleen maar gegroeid. Toen Jan met het voorstel van een musical over de druivenstreek in het algemeen en Felix Sohie in het bijzonder kwam aandraven, besloten voorzitster Hilde Tastenhoye en haar bestuur hun volle medewerking te verlenen aan dit zeer aantrekkelijk project. Niet alleen acteurs en actrices werden bij Tros gerekruteerd maar ook mensen van de kledij, catering- en decorploeg zijn druk in de weer om alles in goede banen te leiden.

Niet minder dan 5 regisseurs staan aan het roer van de verschillende scènes en de rol van de regie-assistente is daarbij van cruciaal belang. Voor Francine is dit een ongelooflijke uitdaging en ze is dan ook dankbaar voor het vertrouwen dat men in haar stelt. 

Een regie-assistente dient op alle repetities aanwezig te zijn en begint met een aanwezigheidslijst in te vullen. Zij verzorgt het contact tussen regisseurs en acteurs, notuleert alle regieaanwijzingen die door de regisseur worden aangebracht en zoekt een oplossing voor problemen die zich kunnen voordoen. Ook het verzamelen van requisieten en hulp aan de productie behoren tot haar takenpakket. 

Gelukkig is de samenwerking met Marijke De Rudder voorbeeldig. Zij vormen een sterk team dat er in slaagt om voor alle problemen een oplossing te vinden. Hun nachtmerrie was het repetitieschema opstellen voor de zowat 200 acteurs met steeds wisselende wensen en eventuele aan- of afwezigheden. 

Maar geen nood, Francine vindt het schitterend om dit te mogen beleven en gelukkig heeft zij alle begrip van het hele gezin. Zij beseft dat ze haar man, 2 kinderen en 4 kleinkinderen een beetje verwaarloost wanneer zij andermaal aan het ‘Felixen’ is maar zij geniet hun volledige steun. Trouwens, 2 van haar kleinkinderen, Axel en Kyra, staan straks mee op het podium en ook dat maakt het allemaal de moeite waard.

Na ‘Felix’ komt er zeker geen zwart gat want in 2020 viert Tros zijn 40ste verjaardag en ook daar staat een megaproductie op het programma. Dat het een musical wordt staat nu al vast maar meer kunnen wij er nog niet over kwijt. - SDR 

Het hart van de productie: Francine hier samen met Marijke!