Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in mb_format_contentblock() (regel 168 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/felixdemusical.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.util.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in mb_format_contentblock() (regel 168 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/felixdemusical.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.util.inc).

Josiane De Becker andermaal in een hoofdrol

dinsdag 03 sep 2019

Wie het toneelgebeuren in Hoeilaart een beetje volgt, heeft haar zeker al vaker aan het werk gezien op de planken. In menig toneelstuk nam zij met brio de hoofdrollen waar. Ook voor ‘Felix, de musical’ werd zij gevraagd om een belangrijke rol te spelen aan de zijde van Felix himself.

De niet meer zo jonge Hoeilanders en bewoners van de druivenstreek  herinneren zich zeker nog de vele dansavonden, bals en shows die Josiane samen met het toen zeer bekende ‘Klavarcombo’ opluisterde. Ook de feestavonden van de Hoeilaartse Muziekschool onder leiding van de betreurde Luc De Cnop staan in het collectieve geheugen van de Hoeilanders gegrift. Ondertussen zijn de optredens als zangeres al een tijdje voorbij, maar toch is zij niet van de bühne weg te denken.

Josiane De Becker, gehuwd met Jean-Pierre Muyldermans en trotse mama van drie kinderen en vier kleinkinderen, staat sinds haar prille jeugdjaren op de planken. Ze was amper 9 jaar oud toen ze al meespeelde in het toenmalige Klavar Orkest waaruit dan het Klavar Combo zou ontstaan. Op haar 16dedebuteerde zij als zangeres en dat zou ze vele jaren blijven doen. Aan de samenwerking met Luc heeft zij de beste herinneringen want in die tijd werd er niet alleen gezongen maar ook veel gelachen.  

In 1973 stopte zij met het Klavar Combo. Optredens en kinderen waren moeilijk te combineren.

Een deelname aan de wedstrijd ‘Ontdek de Ster’ in 1975 en een figurantenrol in de wereldberoemde opera ‘Aïda’ waren een paar uitschieters in haar lange zangcarrière. In 1981 deed ze nog mee aan de jaarlijke muziekshow van het Klavar Orkest.

Ook bij het toendertijd immens populaire radiostation Radio Zoniën was zij zeer actief met een laatavondprogramma, eerst op vrijdagavond en later op zondagavond. Gedurende 11 jaar, tussen 1987 en 1998 was zij de compagnon van vele trouwe luisteraars.

In 1986 nam zij deel aan de grootse productie ‘800 jaar Hoeilaart’ en dat was de aanloop naar een nieuwe carrière in toneel. Sinds 1987, eerst bij ‘De Jonge Druivelaar’ samen met haar echtgenoot en in 1993 stapte zij over naar toneelgroep ‘Klem’. In die tijd speelde zij soms 2 stukken per jaar en ondanks de intensiteit van haar nieuwe hobby heeft zij zich tijdens repetities altijd geamuseerd.

In 2000 won ze, samen met Olivier Dewit, de provinciale wedstrijd voor tweespraken met een fragment uit het Wemelbed van Walter Vandenbroeck  en op de nationale wedstrijd in Oostende werd Klem knap derde met hetzelfde fragment.

Gedurende meerdere jaren verzorgde zij, samen met Willy Devis, optredens in het woonzorgcentrum van Hoeilaart maar daar kwam een nogal abrupt einde aan. Het was nochtans een leuke bedoening samen met de bewoners daar en het was iets wat ze dan ook bijzonder graag deed. Hun laatste optreden was er in 2002 ter gelegenheid van “120 jaar rusthuis“. Sindsdien komen ze nog wekelijks samen met Willy en maken ze nog steeds muziek. Hun laatste optreden dateert van 2015 op de nieuwjaarsreceptie van de Locale Raad voor Economie.

In ‘Felix, de musical’ speelt zij, aan de zijde van Joris Bosman, de rol van Octavie, de echtgenote van de eerste serrist. Voorlopig kent zij het personage nog niet goed maar daar zal gauw verandering in komen. De repetities beginnen eerstdaags en de 3 regisseurs die haar begeleiden laten het beste verhopen. - SDR