Ten tijde van de jonge Sohie

maandag 06 mei 2019

In 1860 studeert Felix Sohie af aan de tuinbouwschool van Vilvoorde en wordt hovenier bij de baron van Huldenberg. Als 19-jarige ontdekt hij de wereld. Hoe zag de wereld er toe uit? Waarin komt de volwassen Felix terecht. Hoe ziet het begin van de jaren ’60 van de 19deeeuw eruit? 

Terwijl Multatuli ‘Max Havelaar’ publiceert en Darwin de evolutietheorie lanceert, vindt Louis Pasteur het procedé om, in voeding, bacteriën te doden. In de VS komt het tot een burgeroorlog tussen Noord en Zuid. In London gaat de eerste metrolijn open en wordt de eerste voetbalbond ter wereld opgericht. In Genève ziet het Rode Kruis het licht. Jules Vernes schrijft zijn eerste groot succes: ‘Voyage au centre de la terre’.

In de tweede helft van de jaren ’60 begint Felix Sohie zijn serren te bouwen terwijl in de VS de slavernij afgeschaft en president Lincoln vermoord wordt. Leopold II wordt koning van België en de wet ‘le Chapelier’ maakt in ons land de oprichting van vakbonden mogelijk. Alfred Nobel vindt het dynamiet uit. Jessy James overvalt zijn eerste bank in het Wilde Westen, en eerste telegraafkabel tussen Europa en VS wordt een feit. Door de ontdekking van het ‘Leclanché element’ ziet de eerste elektrische batterij het leven. Lewis Carroll schrijft ‘Alice in Wonderland’, Johan Strauss componeert ‘An der schönen blauen Donau’ en op de wereldtentoonstelling van Parijs presenteert Napoleon III de eerste fiets met pedalen. Een jaar later volgt de eerste wielerwedstrijd over 1200 meter. In het Midden-Oosten huldigt men het Suezkanaal in. De eerste Brusselse paardentram brengt de reizigers van Terkamerenbos naar de Naamse Poort.

Het is duidelijk dat Felix zijn druivenimperium uitbouwt in de snel veranderende wereld van de industriële revolutie. Door de uitvinding van de stoommachine gaat de mensheid er met rasse schreden op vooruit en door de aanleg van spoorlijnen, overal in Europa, gaat een totaal nieuwe wereld open voor de rijke burgerij en de industrie.

Zijn hele leven zal Felix (1841 – 1929) getuige zijn van de ene uitvinding na de andere: denken we maar aan de trein, de tram, de elektriciteit, kraantjeswater, de fiets, de auto, het vliegtuig, de telefoon … In die wereld van renovatie en handeldrijven, zal hij opmerkelijk succesvol zijn. Kort samengevat: ‘nen echten Doender’.

BijlageGrootte
Plain text icon test bijlage1008 bytes