Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in mb_format_contentblock() (regel 168 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/felixdemusical.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.util.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in mb_format_contentblock() (regel 168 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/felixdemusical.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.util.inc).

Meester Koen maakt Felix nog mooier

woensdag 25 sep 2019

Welke Hoeilander die van muziek houdt, heeft meester Koen Mertens nog niet aan het werk gezien? De man met de mooie volle baard die in Hoeilaart, maar ook ver daarbuiten, vooral musiceert voor en met kinderen en die steeds te vinden is om mee te werken aan een of ander project.

Afkomstig uit Kampenhout en er trouwens nog steeds wonend, kwam hij al snel in aanraking met de muziek. Op zijn 10destelde zijn papa hem voor om naar de muziekschool te gaan in het Muziekatelier in Rijmenam. Dat was de start van een, voornamelijk in het onderwijs, muzikale carrière.

Na de eerste stappen in de muziekschool ging de jonge Koen naar de muziekhumaniora in het fameuze Lemmensinstituut in Leuven en in 1980 studeerde hij af als Laureaat in de Muziekopvoeding. Deze studie omvat een brede waaier van wat muzikale opvoeding kan zijn en dat verklaart waarom Koen nog steeds van vele markten thuis is in de muziekwereld. Zijn diploma kon hij direct verzilveren in de Aartsbisschoppelijke Normaalschool in Mechelen waar hij tot 5 jaar geleden lesgever was.        

Tot het tijd werd voor wat anders. Dat werd een deeltijdse opdracht in de Hogeschool van Mechelen en sinds 2002 in de St. Clemensschool in Hoeilaart.

Ondertussen breidde Koen zijn activiteiten uit en werd hij zelfstandige in bijberoep. Zangcoach, coaching van toneelgroepen, workshops koor en stem in vooral Antwerpen en Vlaams-Brabant. 5 jaar geleden begon hij ook met het geven van Cubase cursussen, een programma voor het opnemen van muziek. Daarnaast was hij actief in de verkoop van geluidsapparatuur voor studios. 

Maar zijn grote passie bleef toch het begeleiden van kinderen in de muziek. In 2004 zou hij samen met andere leerkrachten en Jan Van Assche de ‘Zeven Sleutels’ creëren, een muzikale opvoering ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Sint-Clemensschool. Het spektakel werd opgevoerd in de kerk en was geïnspireerd op de zeer succesrijke opvoering van 800 jaar Hoeilaart. Van de Zeven Sleutels bestaan trouwens opnames die opgenomen werden in een studio in Erps-Kwerps met begeleiding van Paul Poelmans, toen de vaste pianist in de Laatste Showband.

Uit al dat moois groeide dan het prachtige kinderkoor Vitamine Z dat hij samen met Lut Vanhecke, collega in de school, oprichtte. Het was voor de kinderen een middagactiviteit waarnaar ze enthousiast uitkeken. Met dit koor scoorden zij heel hoog tijdens de kerstperiodes in ‘Hoeilanders zingen Kerstmis’. Voor het grandioze kerstconcert van vorig jaar was Koen de begeleider van de repetities en de dirigent van “Hoeilanders zingen Kerstmis”.  Maar ook de optredens in de Rusthuizen van Hoeilaart en Neerijse waren telkens een hoogtepunt voor de bewoners en de kinderen. Verschillende keren was Koen ook de componist van de muziek die de wagen van Sint-Clemens begeleidde tijdens de lichtstoet.   

De grote brok van zijn activiteiten is momenteel wel de medewerking aan de musical ‘Felix’. Daar waar Jan en Willy Vervloet de meeste composities voor hun rekening nemen, zorgen Joris Bosman en Koen voor de arrangementen. Na wat voorbereidend werk dat meestal thuis kan gebeuren, wordt alles, in samenspraak met de anderen, klaargemaakt voor de opnames. De eerste zangopnames gebeurden op zondag 22/9 en de heren zijn bijzonder blij met het resultaat.

Het is voor Koen opvallend dat er hier in de Druivenstreek enorm veel talent rondloopt en dat niet alleen op muzikaal vlak. Van decorbouwers en verantwoordelijken voor de kledij tot regisseurs en andere medewerkers vinden wij mensen die op quasi professionele wijze met dit project bezig zijn. Toch is alles voor iedereen pure hobby, zij het dan wel eentje die ontzettend veel tijd opslorpt.

De laatste weken waren en worden nog spannend maar mede dankzij de sloten koffie die er door de medewerkers wordt gedronken komt alles zeker op zijn pootjes terecht. -  SDR