Alles wat je wil weten over dit project (interview uit 2018)

maandag 06 mei 2019

Het weekend van 29 november 2019, over een kleine 9 maanden, komt de musical over Felix Sohie en de druiventeelt tot leven. Dit evenement belooft een grote volksproductie te worden met de deelname van een paar honderd streekgenoten. Ter gelegenheid van de volksvergadering, op 16 mei 2018,verscheen in het weekblad "De Serrist" en op Hoeilander.be een interview met de schrijver en initiatiefnemer, Jan Van Assche. Tijd dus om wat meer te weten te komen over dit tof initiatief.

De volksvergadering heeft ons allemaal nieuwsgierig gemaakt maar sindsdien bleef het een beetje stil. Hoe gaat het met Felix, de musical.

J.V.A.: Goed, dank u. De voorbije maanden zijn vooral besteed aan het schrijven van het verhaal: de scènes, de dialogen, de liedjes. Na de eerste vergadering met Michel Erkens en Mark Pieters in 2017, op 22 juni, toevallig de sterfdatum van Felix Sohie in 1929, is er eerst en vooral gewerkt aan de inhoud. Michel en Mark hebben sindsdien heel wat opzoekwerk verricht en vooral nieuwe dingen ontdekt waardoor het verhaal langzaam maar zeker vorm krijgt. Met al die informatie ben ik in de zomer 2017 aan de slag gegaan om de musical in te delen in uiteindelijk 23 scènes die het hele leven van Felix Sohie omspannen. Bij dorpsgenoot, Jan Vanderstraeten, ben ik dan gaan aankloppen om het stramien te toetsen. Ondertussen bleven Michel en Mark informatie aanreiken die de scènes kon spijzen.

Dat was vorig jaar. Hoe ver sta je ondertussen?

J.V.A.: Ik heb me voor de piano gezet om het muzikaal kader te scheppen. Een musical bestaat voor een groot deel uit liedjes en dus hebben we die gecomponeerd. Hier en daar wordt trouwens ook oude muziek van Désiré Leclercq, Victor Goossens en Marcel Limme gebruikt. Liedjes die onlosmakelijk verbonden zijn met de Hoeilaartse geschiedenis. Na de volksvergadering werd het zomer en tijdens lange bergwandelingen in Oostenrijk heb ik elke scène in mijn hoofd vormgegeven.  In augustus ben ik dan begonnen met het schrijven van de dialogen en teksten.  Deel 1 was eind augustus klaar, deel 2 heeft wat te leiden onder mijn te drukke agenda maar vandaag zijn wij al aan scène 21. Nog twee te gaan dus. Voorlopig krijgt het kerstconcert even voorrang maar tegen 31 december wil ik klaar zijn.

"Hoeilaart vormt een sterke gemeenschap met eindeloos veel talent en dat wil ik maximaal inzetten"

Tijdens de volksvergadering heb je een tip van de sluier gelicht, maar wat mogen we nu eigenlijk verwachten?

J.V.A.: Ik verwijs graag naar ‘800 jaar Hoeilaart’, ‘De 7 Sleutels’ of ‘Ik was 14 in ‘14’ om duidelijk te maken wat ik met ‘Felix, de musical’ van plan ben. Het wordt opnieuw een totaalspektakel waarbij ik zoveel mogelijk mensen wil betrekken, zowel op als naast de planken. Hoeilaart vormt een sterke gemeenschap met eindeloos veel talent en dat wil ik maximaal inzetten om een ongelooflijke ervaring te creëren waar iedereen trots op zal zijn.

Je wil dus het hele dorp in beweging krijgen. Hoe pak je dat aan?

J.V.A.: Op de volksvergadering van mei heb ik een oproep gedaan naar de verenigingen en individuele personen en daar is enthousiast op gereageerd. De organisatie wordt het werk van velen en daarom is een goede structuur noodzakelijk. Ik heb alvast de medewerking gekregen van de toneel-, dans- en muziekverenigingen en ook tal van vrijwilligers hebben zich aangemeld om mee te werken. Vanaf 2 januari wordt iedereen gecontacteerd en begint de taakverdeling. Naast de acteurs en actrices hebben we nood aan heel veel figuranten, zangers en musici, er komt een managementteam, een productieteam, een regieteam, een kostuumafdeling, een decorafdeling, een secretariaat, een promotieteam, een sociale mediateam, een sponsorteam, sound & light designers, een video- en fototeam, een cateringteam … Zoals ik al zei, het is mijn ambitie om het beste uit de druivenstreek samen te brengen voor een onvergetelijke ervaring, een groot feest voor iedereen!

Er is dus nog veel werk aan de winkel!

J.V.A.: Uiteraard, vanzelf zal het niet lukken maar ik hoop iedereen snel enthousiast te krijgen zodat het plezant wordt en, veel handen maken licht werk.

“een onvergetelijke ervaring, een groot feest voor iedereen!”